2. odhad výroby cukrovky a cukru v roce 2017/2018 (15. 12. 2017)
Ministerstvo zemědělství zveřejnilo k 15. 10. 2017 druhý odhad údajů o pěstování cukrové řepy a výrobě cukru v ČR v hospodářském roce 2017/2018,
viz STATISTIKA 2017/2018
(PDF 318 kB),
zároveň došlo k úpravě některých údajů za hosp. rok 2016/2017,
viz STATISTIKA 2016/2017(PDF 317 kB).
Sklizeno je cca 98 % ploch cukrové řepy, jedná se o jednu z dlouhých sklizní, způsobenou zejména deštivým průběhem podzimu.
Třetí odhad lze očekávat po ukončení kampaně, které se předpokládá v posledních dnech měsíce ledna 2018.
Video z Polního dne ve Slovči 2017 (28. 11. 2017)
Společnost Tereos TTD zveřejnila informační video z Polního dne ve Slovči 2017 na youtube
(video online).
ČSÚ: odhad produkce cukrové řepy 2017/2018 (20. 11. 2017)
ČSÚ zveřejnil odhad sklizně cukrové řepy 2017: 4 096 tis. t. Produkce řepy je
téměř na stejné úrovni jako loni (–0,5 %), a to proto, že i přes rozšíření její výměry
o 8,8 % na 66 tis. ha je odhadovaný výnos 61,96 t/ha nižší o 8,6 % proti roku 2016.
MariboHilleshög (21. 10. 2017)
MariboHilleshög je nový subjekt na trhu s osivem cukrové řepy. Skupina DLF, globální osivářská společnost se sídlem v Dánsku,
převzala obchod s osivem cukrové řepy firmy Syngenta, včetně firmy Maribo Seed, s platností od 1. října 2017, jak uvádí
zpráva MariboHilleshög.
Omluva (20. 10. 2017)
V čísle 9–10/2017 našeho časopisu došlo v důsledku technické chyby v tiskárně k tomu, že tiskový arch, který měl být barevný, byl vytištěn černobíle
(strany 270, 271, 326 a 327).
Za toto nedopatření se omlouváme všem čtenářům i dotčeným autorům a zejména firmě Holmer, jejíž inzerát se na uvedeném archu nachází.
Cukr a umění – hledají se pomocníci (20. 10. 2017)
Galerie Futura hledá spolupracovníky pro umělecký projekt Ilony Nemeth, kteří by pomohli s výrobou homolí cukru,
více zde.
Webové stránky ČMCS (6. 10. 2017)
Českomoravský cukrovarnický spolek na svých stránkách přináší informace pro obdornou i laickou veřejnost, pro kterou je např. určeno
také informační video o cukru
a sacharidech; viz webové stránky www.cmcs.cz.
1. odhad výroby cukrovky a cukru v roce 2017/2018 (5. 10. 2017)
Ministerstvo zemědělství ČR zveřejnilo k 2. 10. 2017 první odhad údajů o pěstování cukrové řepy a výrobě cukru v České republice v hospodářském roce 2017/2018, viz
STATISTIKA CUKROVKA-CUKR(PDF 317 kB).
Zahájení kampaně na Slovensku (4. 10. 2017)
Cukrovar Sereď společnosti Slovenské cukrovary, s.r.o., zahájil zpracování cukrové řepy 12. 9. 2017, začátek kampaně 2017/2018 v cukrovaru Trenčianská Teplá
společnosti Považský cukor, a.s., byl plánován na 26. 9. 2017.
Pěstitelé cukrové řepy na jižní Moravě k budoucnosti plodiny (4. 10. 2017)
Podle ČTK zvažují pěstitelé cukrové řepy na jižní Moravě, zda v důsledku konce cukerních kvót neklesne cena řepy a za jakých podmínek budou plodinu dál pěstovat.
Viz na stránkách biom.cz text
zprávy ČTK.
SZIF: Informace pro výrobce cukru, bioethanolu a isoglukózy (3. 10. 2017)
Publikace nazvaná „Informace pro výrobce cukru, bioethanolu a isoglukózy pro období po ukončení kvót“
shrnuje povinnosti producentů od 1. 10. 2017, viz plné znění
publikace(PDF 285 kB).
Média ke konci cukerních kvót (30. 9. 2017)
Ukončení platnosti výrobních kvót cukru přitáhlo pozornost médií, budoucnosti naší produkce cukru se tak věnovala Česká televize 29. 9. v pořadech čt24, viz i-vysílání
reportáže v Událostech komentářích (dostupné
online zde),
Událostech (online zde),
a diskuzi v Událostech komentářích (online zde).
Tématu se věnovala i další média, např.
Euro,
lidovky.cz
či aktualne.cz.
Zahájení kampaně 2017/2018 (27. 9. 2017)
Zpracování cukrové řepy zahájil cukrovar ve Vrbátkách 6. 9. 2017, následovaly 12. 9. cukrovary Dobrovice a Č. Meziříčí, 15. 9. začala kampaň v opavském cukrovaru
a 18. 9. v cukrovaru Litovel. V pondělí 2. 10. mají zahájit zpracování cukrovar v Prosenicích a v Hrušovanech nad Jev., který kvůli
nepříznivému průběhu počasí začátek kampaně opakovaně odložil.
Tisková zpráva SZIF k ukončení platnosti cukerních kvót v EU (27. 9. 2017)
Po třináct let od vstupu do EU byl u nás trh s cukrem regulován cukerními kvótami. Jaké novinky pěstitele cukrové řepy a cukrovarnické
podniky čekají po 1. 10. 2017 zmiňuje
tisková zpráva SZIF.
Pozvánka na Cukrové slavnosti 2017 (18. 9. 2017)
V sobotu 7. 10. 2017 se v Dobrovici uskuteční od 10 do 16 hodin v Dobrovických muzeích na 8. ročník Cukrových slavností a s nimi spojený sladký
jarmark s různými dobrotami a ukázkami tradičních řemesel; odstartuje také období exkurzí do nejstaršího činného cukrovaru u nás, viz
pozvánka(PDF 729 kB).
Tisková zpráva MZe k ukončení platnosti cukerních kvót v EU (18. 9. 2017)
„Po 49 letech se bude v Evropské unii znovu volně obchodovat s cukrem. Vnímám to jako velkou příležitost k rozvoji výroby cukru v České republice. Věřím,
že i neregulované tržní prostředí dosavadní výsledky v pěstování cukrové řepy a ve výrobě cukru potvrdí, a že příznivou bilanci výroby
cukru se i nadále podaří udržet,“ uvedl ministr Jurečka, viz
tiskovou zprávu MZe.
Výroba cukrovky a cukru v roce 2016/2017 – konečné údaje (15. 9. 2017)
MZe zveřejnilo k 15. 9. 2017 konečné údaje o pěstování cukrové řepy a výrobě cukru v České republice v hospodářském roce 2016/2017, viz
STATISTIKA CUKROVKA-CUKR(PDF 316 kB).
Celkem pro ČR bylo zpracováno 4,825 mil. t řepy standardní jakosti včetně řepy pro výrobu kvasného lihu, při výnosu 79,17 t/ha.
Ve skutečné hmotnosti to představuje 4,34 mil. t při výnosu 71,2 t/ha.
Pozvánka na Polní den ve Slovči (15. 9. 2017) Ve čtvrtek 21. září se na pozemcích Zemědělské společnosti Sloveč koná již 24. polní den cukrové řepy a kukuřice. Záštitu nad celou akcí
i letos převzal ministr zemědělství Marian Jurečka. Program začíná v 9 hodin. Podrobný program uvádí
pozvánka(PDF 554 kB).
Tereos TTD k zahájení kampaně (12. 9. 2017)
V cukrovarech Dobrovice a České Meziříčí začala v úterý 12. září cukrovarnická kampaň 2017/2018, která už na samém začátku slibuje celou řadu rekordů,
uvádí cukrovarnická společnost Tereos TTD, a.s., ve své
tiskové zprávě.
230 let od první výroby cukru na našem území (11. 9. 2017)
11. září 1787 zpracovala rafinerie cukru ve Zbraslavi u Prahy první várku cukru z dovezené třtinové suroviny. Výročí připomněla mj. i Česká televize
v dnešním vysílání Studia 6 (ČT24) a Český rozhlas Dvojka (Dobré ráno s Dvojkou). O historii i současnosti cukrovarnictví v ČR
zde hovořil Daniel Froněk, kurátor Dobrovických muzeí.
Tereos TTD: zahájení kampně 2017/2018 (11. 9. 2017)
Cukrovarnická společnost letos očekává rekordní výsledky, průměrný výnos standardní řepy (16%) má přesáhnout 85 t/ha. V Čechách má
být zahájeno zpracování řepy 12. 9. 2017, Tereos TTD předpokládá, že v kampani vykoupí více než 3 mil. t řepy z 38 500 ha. Konec zpracování
v TTD je očekáván 25. 1. 2018.
Středisko EU pro monitorování trhu s cukrem (11. 9. 2017)
Podle zprávy Evropské komise začalo od 11. 7. 2017 fungovat Středisko pro monitorování trhu s cukrem.
Středisko bylo založeno na podporu tohoto sektoru, aby se lépe vyrovnával se situací na nestabilním trhu. Jeho cílem bude
poskytovat Komisi poradenství o ekonomických faktorech ovlivňujících vývoj na trhu, aby exekutiva EU mohla lépe chránit zájmy evropských zemědělců.
Brazílie: schválena GM třtina (18. 7. 2017)
Komerční pěstování geneticky modifikované cukrové třtiny schválil brazilský úřad pro biologickou bezpečnost (CNT-Bio). Brazílie je první zemí, kde je GM třtina
masově povolena. Cukrová třtina geneticky modifikovaná genem bakterie Bacillus thuringiensis je odolná vůči motýlku druhu Diatraea saccharalis, který
působí brazilským pěstitelům zrtáty 5 mld. realů ročně.
Z valné hromady Tereos TTD, a.s. (25. 6. 2017)
Tereos TTD Česká republika meziročně téměř zdvojnásobila svůj hospodářský výsledek,
viz tiskovou zprávu Tereos TTD.
Model cukrovaru v Praze – Modřanech (5. 5. 2017)
Pan František Maštalka (70), bývalý dlouholetý zaměstnanec cukrovaru v Praze Modřanech, vytvořil model modřanského cukrovaru v podobě z 50. a
60. let minulého století
(celý text).
Osevní plocha cukrové řepy 2017/2018 v ČR (3. 5. 2017)
Ministerstvo zemědělství ČR sděluje, že na základě hlášení cukrovarnických podniků je v České republice pro hospodářský rok 2017/2018
smluvně sjednáno celkem 65 502 ha cukrové řepy, z toho na cukr 58 300 ha.
Pěstitelé cukrovky v ČR proti zákazu použití neonikotinoidů EK (20. 4. 2017)
Svaz pěstitelů cukrovky ČR zaslal dopis ministru zemědělství, vyjadřuje se proti zákazu použití neonikotinoidů,
viz celý text dopisu(PDF 931 kB).
Zákaz neonikotinoidů: dopis ministrovi Jurečkovi (12. 4. 2017)
Aktuální hrozba možnosti zákazu používání neonikotinoidů i na cukrovou řepu v EU je vážná. Zákaz by měl fatální následky pro výnosy cukrové řepy,
žádné alternativní řešení není dostupné. Proto zpracovatelé cukru v ČR oslovili dopisem ministra zemědělství se stanoviskem k této problematice
a se žádostí, aby zástupce ČR hlasoval proti tomuto zákazu.
Viz celý text dopisu(PDF 364 kB).
3. odhad výroby cukrovky a cukru v roce 2016/2017 (30. 3. 2017)
MZe zveřejnilo k 17. 3. 2017 druhý odhad údajů o pěstování cukrové řepy a výrobě cukru v České republice v hospodářském roce 2016/2017, viz
STATISTIKA CUKROVKA-CUKR(PDF 316 kB).
Konečné výsledky budou zveřejněny ke konci hospodářského roku 2016/2017.
Velikonoce v Dobrovici (29. 3. 2017)
Dobrovická muzea zvou na Velký pátek a Bílou sobotu na tematicky laděnou prohlídku a doprovodné aktivity,
viz pozvánka(PDF 578 kB).
Agrární komora ČR (29. 3. 2017)
Na XXV. sněmu Agrární komory 16. 3. 2017 v Olomouci byl zvolen nový prezident AK, a to Ing. Zdeněk Jandejsek, CSc., a nové představenstvo komory.
Za SPC byl do sněmovny společenstev zvolen Ing. Otakar Šašek a za ČMCS do dozorcí rady Ing. Karel Chalupný.
Cukrovarnicko-lihovarnická konference 2017 (28. 3. 2017)
Ve dnech 21 až 23. března 2017 se konalo tradiční třídenní setkání cukrovarníků a lihovarníků za účasti zahraničních hostů a firem
v prostředí okolí Lipna ve Frymburku, v příjemném hotelu Wellness.
Plocha cukrové řepy v Evropské unii v roce 2017 (20. 3. 2017)
SPC Čech uvádí na základě údajů z CIBE, že osevní plocha cukrové řepy v EU vzroste z loňských 1 468 752 ha na nejméně 1 640 000 ha.
Meziroční minimální navýšení se tedy očekává 171 248 ha, tj. cca + 12–13 %.
Dobrovická muzea přivítala stotisícího návštěvníka (2. 3. 2017)
Marcela Friedrichová z Bakova nad Jizerou se stala ve středu 1. března jubilejním stotisícím návštěvníkem, kterého Dobrovická muzea přivítala ve svých expozicích cukrovarnictví, lihovarnictví,
řepařství a města Dobrovice
(celý text).
Setkání dodavatelů cukrové řepy Moravskoslezských cukrovarů (27. 2. 2017)
Ve dnech 22. a 23. 2. 2017 se uskutečnilo již tradiční setkání dodavatelů cukrové řepy a spolupracujících firem v Horském hotelu Soláň ve Velkých Karlovicích,
tzv. 22. Cukrovarnických dnů Moravskoslezských cukrovarů, a.s
(celý text).
Ke konci kampaně v České republice (16. 2. 2017)
V kampani 2016/2017 bylo zpracováno ca 5 mil. t cukrové řepy, průměrný výnos polarizačního cukru přesáhne 12 t/ha a výnos bílého cukru 11 t/ha.
Množství cukru vyrobené v českých cukrovarech by se mohlo pohybovat až okolo 620 tis. t, po odečtení cukru vyrobeného pro zahraniční subjekty by produkce ČR
mohla dosahovat ca 595 tis. t cukru
(celý text).
Dopis ministra Jurečky pěstitelům cukrovky (4. 1. 2017)
Ministr zemědělství Marian Jurečka oslovuje v otevřeném dopise pěstitele cukrové řepy v České republice.
Uvádí, že na liberalizované prostředí bez kvót je naše řepařství i cukrovarnictví dobře připraveno, vidí příležitosti pro zlepšení rentability
pěstování cukrové řepy, a proto se na řepaře obrací s výzvou na navýšení osevních ploch cukrové řepy. Slibuje, že bude situaci v sektoru cukrovky
a cukru i nadále sledovat a v případě potřeby reagovat
(celý text dopisu).