historie časopisu pokyny pro autory, citační pravidla… inzerujte u nás objednejte si LCaŘ řepařsko-cukrovarnický web-adresář
ENGLISH
ISSN Časopis vycházel v letech 1882 až 1991 pod názvem Listy cukrovarnické. MŮŽETE SI PŘEČÍST
1210-3306 (Print)
1805-9708 (Online)


Listy cukrovarnické
a řepařské

K dolům 919/12
143 00 Praha 4
tel.: 775 115 161
cukr-listy(a)centrum.cz


redakční rada

Časopis vydává
akciová společnost
stránky vydavatele


jak časopis vypadal v různých dobách
výroba v ČR




Stránky archivovány Národní knihovnou ČR

  LISTY CUKROVARNICKÉ a ŘEPAŘSKÉ jsou měsíčník zaměřený na pěstování cukrové řepy, výrobu cukru pro potravinářské i jiné využití a produkci etanolu. Naleznete v nich vědecké články i kratší odborné příspěvky, zprávy o dění v oboru, ekonomické přehledy, informace o odborných akcích, recenze publikací i další sdělení.

  ČASOPIS JE CITOVÁN: ISI Web of Knowledge/Web of Science, SCOPUS, EBSCO – Central & Eastern European Academic Source, Food Science Source, Česká zemědělská a potravinářská bibliografie a další.

AKTUÁLNĚ
přehled zpráv z oboru cukrovka-cukr-líh v České a Slovenské republice

Agrární komora ČR k situaci českého cukerního sektoru   (1. 3. 2025)
České cukrovary ohrožuje konkurence ze zemí mimo EU, v nichž pěstitelé používají pesticidy, které jsou v EU zakázané, nemusí se také potýkat s unijními „zelenými“ regulacemi atp. V důsledku dovozů levného cukru ze zahraničí, budou muset výrobci v ČR omezit produkci a hrozí i uzavření některých závodů, viz tisková zpráva AK ČR (PDF 73 kB).

Cena bílého cukru na trhu EU   (1. 3. 2025)
V lednu 2025 pokračovala cena krystalového cukru u výrobců v EU v poklesu, průměrná cena tuny bílého cukru byla 577 eur; v našem regionu 1 a v regionu 2 (západní Evropa) byla shodně 554 eur, v regionu 3 (jižní státy) pak 590 eur, viz přehled ceny cukru v EU (PDF 180 kB).

Ukrajina: historický rekord ve vývozu cukru    (1. 3. 2025)
Ukrajinský cukrovarnický průmysl exportoval v roce 2024 rekordních 746,3 tis. t cukru v hodnotě 419 mil. USD. Jde se o nejvyšší ukazatel vývozu od roku 1997, od kterého je vedena statistika asociace Ukrsugar. Do zemí EU směřovalo v daném roce 40 % exportu, 60 % pak na globální trh, především na Blízký východ, do severní Afriky a Severní Makedonie.

Dotační program 3.l. – příjem žádostí o dotaci pro rok 2025   (28. 2. 2025)
Od 1. 3. do 31. 3.2025 mohou žadatelé podávat prostřednictvím Portálu farmáře SZIF žádosti o dotace pro rok 2025 v dotačním programu 3.l. Eradikace úporných a přemnožených plevelů v cukrové řepě. Každá provedená pracovní operace musí zaznamenána prostřednictvím aplikace SZIF GTFoto – samostatné fotografie a následně SZIF doložena spolu s doklady prokazujícími nárok na dotaci, viz informace SZIF.

ISO: světová bilance cukru   (28. 2. 2025)
International Sugar Organization podle aktuální zprávy zvyšuje svůj odhad celosvětového deficitu cukru na rok 2024/2025 na 4,88 mil. tun.

Situace českého cukerního sektoru   (25. 2. 2025)
Složitou situací, kterou v současnosti prochází český cukerní sektor, zejména v důsledku dovozů cukru z Ukrajiny a poklesu jeho ceny, se zabývá zpráva na polnoinfo.sk.

Řepná kampaň 2024/2025 v Evropě   (22. 2. 2025)
Předběžný odhad CIBE (3. odhad) výsledků řepařského roku 2024, které se jeví jako průměrné až mírně podprůměrné, komentuje Ing. Jan Křováček, Ph.D., (zde).

Slovenské cukrovary, s.r.o.   (21. 2. 2025)
Cukrovarnická kampaň 2024/2025 v Seredi začala 5. 9., trvala 151 dnů, návoz řepy byl ukončen 2. 2. a zpracování dle oznámení cukrovaru pak 13. 2. 2025.

CIBE – Mezinárodní konfederace pěstitelů cukrovky   (20. 2. 2025)
Představitelé CIBE s dalšími zástupci zemědělců jednali minulý týden s komisařem EU pro zemědělství a výživu Christophe Hansenem. Vyjádřili obavy z revize dohody o přidružení mezi EU a Ukrajinou, prioritní je podle nich zajistit v zemědělském sektoru stabilní dlouhodobé obchodní vztahy mezi oběma stranami.

Rekordně dlouhá kampaň v Tereos TTD   (19. 2. 2025)
V cukrovarech České Meziříčí a Dobrovice bylo zpracováno historicky rekordních 3,1 mil. t cukrové řepy a vyrobeno 372 tis. t cukru, zpracování řepy trvalo v obou shodně rekordních 147 dnů, uvádí viz tisková zpráva TTD.

STARŠÍ ZPRÁVY Z ROKU 2025

ZPRÁVY Z PŘEDCHOZÍCH LET:
2024   2023   2022   2021   2020   2019   2018   2017   2016   2015   2014
2013   2012   2011   2010   2009   2008   2007   2006

číslo 2 vyšlo
10. února 2025

Z ČÍSLA:
Příčiny nízké cukernatosti v roce 2024
Snížení emisí skleníkových plynů při pěstování cukrové řepy
Zvýšení abrazivní odolnosti pomocí vícevrstvých návarů u strojů pro manipulaci s cukrovou řepou
Konference OZ Múzeum cukru
Částečná mikrobiální denitrifikace při zvýšené teplotě
Rodinná politika v praxi českého cukrovarnictví
Cukrovarnická technologie: Čištění šťáv (epurace)
Dohoda mezi EU a zeměmi MERCOSUR


PLNÉ TEXTY ON-LINE
a úplný obsah čísla
i celého ročníku:


ON-LINE 2025

ON-LINE 2024

ON-LINE 2023

ON-LINE 2022

ON-LINE 2021

ON-LINE 2020

ON-LINE 2019

ON-LINE 2018

ON-LINE 2017

ON-LINE 2016

ON-LINE 2015

ON-LINE 2014

ON-LINE 2013

ON-LINE 2012

ON-LINE 2011

ON-LINE 2010

ON-LINE 2009

ON-LINE 2008

ROČNÍKOVÝ REJSTŘÍK:
(PDF soubory)

2024
2023    2022    2021
2020    2019    2018
2017    2016    2015
2014    2013    2012
2011    2010    2009
2008    2007    2006
2005    2004    2003
2002

   redakce      historie      autorům      ceník      předplatné      link