České cukrovary v 50. letech 19. století Czech Sugar Factories in 1850´s
In 1850’s the Czech sugar beet industry goes through the period of industrial revolution development. Sugar factories founded
in disadvantageous locations cease to exist. First of all there is no chance
to survive for low-capacity manufacturing plants
processing less than 20,000 Viennese centners of sugar beet per campaign. From 1851 to 1860 in the Czech lands 28 sugar factories
came into existence, on the contrary 11 plants ceased production. Therefore, the total number increased from 44 in the 1850/1851
campaign to 61 in the 1860/1861 campaign. Most sugar factories were founded at manor farm estates in the Czech lands in 1850’s.
They were owned by noblemen (20 of 28), who gained their fixed capital from compensations for abolition of serfdom in 1848. Newly
founded sugar factories have processing capacity of 40,000–80,000 Viennese centners of sugar beet per year. They are equipped
with common steam engines and boilers. Older sugar factories go through a radical modernization. We can say that with their machinery
and technological equipment sugar factories in the Czech lands in 1850’s achieve the level of machine massproduction plants.
V 50. letech 19. století prochází české cukrovarnictví etapou rozvoje průmyslové revoluce. Zanikají cukrovary založené v nevýhodných
polohách a především nemají šanci na přežití dosavadní nízkokapacitní výrobny pod 20 000 víd. centů zpracované řepy za kampaň.
V letech 1851–1860 vzniklo v Čechách 28 nových cukrovarů, naopak výrobu ukončilo 11 cukrovarů. Celkový počet tak stoupl z 44
v kampani 1850/1851 na 61 v kampani 1860/1861. Většina cukrovarů založených v Čechách v 50. letech vznikla při velkostatcích
a měla šlechtické majitele (20 z 28), kteří získali investiční kapitál z vyplacených náhrad za zrušení poddanství roku 1848.
Nově zakládané cukrovary mají běžně roční zpracovatelskou kapacitu 40 000–80 000 víd. centů řepy. Jejich vybavení obsahuje
parní stroje a kotle. Starší cukrovary procházejí radikálními modernizacemi provozu. Celkově lze říci, že svým strojním
a technologickým zařízením již dosahují cukrovary v Čechách v 50. letech 19. století úrovně strojové tovární velkovýroby.