CHOCHOLA Jaromír1, PULKRÁBEK Josef2
(Řepařský institut, Semčice1, Česká zemědělská univerzita2)
Výzkum cukrové řepy ve světě Sugar Beet Research in the World
Within the hierarchy of current research topics, question number one is sustainability of sugar beet growing and beet
sugar industry. This sustainability has a fundamental economic aspect regarding competitiveness with cane sugar, and
an environmental aspect including mainly the current issue of emissions and foreign chemical substances. The principle
of sustainability also sets other relevant research directions: yield potential, resistant breeding (with the aim to decrease
the consumption of biocides), alternative uses of sugar beet (sugar, ethanol, methane), growing technologies decreasing
the input of chemicals, fertilizers, energy, limiting soil erosion, the position of sugar beet within an agricultural
enterprise. Nowadays, a full extent research is done only in big sugar beet growing countries; in the Czech Republic
the research concentrates on individual issues such as sustainability and growing technologies and is financed exclusively
by beet growers and sugar producers.
Key words: sugar beet, research, yield potential, resistant breeding, alternative uses of sugar beet.
V hierarchii výzkumných témat dnes stojí na nejvyšší pozici otázky udržitelnosti řepařství a řepného cukrovarnictví. Tato udržitelnost
má zásadní aspekt ekonomický v konkurenční schopnosti se třtinovým cukrem a aspekt environmentální, zahrnující dnes především problematiku
emisí a cizorodých chemických látek. Princip udržitelnosti nastavuje další aktuální směry výzkumu: výnosový potenciál, rezistentní
šlechtění (s cílem snížit spotřebu biocidů), alternativní využití cukrové řepy (cukr, ethanol, methan), technologie pěstování snižující
vstupy chemie, hnojiv, energie, omezující erozi půdy, postavení řepy cukrové v zemědělském podniku. Výzkum v celé popsané šíři dnes
probíhá pouze ve velkých řepařících zemích, v Česku je výzkum zaměřen na dílčí otázky udržitelnosti a pěstitelské technologie a je dnes
financován výlučně pěstiteli a cukrovarníky.