ŠÁRKA Evžen
(VŠCHT Praha, Ústav sacharidů a cereálií)
Vedlejší produkty cukrovarnického a škrobárenského průmyslu – vznik, využití a optimalizace parametrů By-products of Sugar and Starch Factories – Genesis, Use and Quality Optimization
The paper based on personal experience of the author focuses on new potential applications of three selected food
by-products – carbonation mud and molasses coming from sugar industry and also of wheat B-starch from starch industry – and
on optimization of their process parameters. Genesis and physico-chemical properties are therefore studied in detail.
Článek na základě osobních zkušeností autora popisuje nové možnosti využití vybraných tři vedlejších potravinářských
produktů – saturačního kalu a melasy z cukrovarnického průmyslu a dále pšeničného B-škrobu z průmyslu škrobárenského – a navrhuje
možnosti optimalizace jejich procesních parametrů. K tomuto účelu je studován jejich vznik a fyzikálně-chemické vlastnosti.
Klíčová slova: saturační kal, melasa, B-škrob, využití odpadů.