Profesor Jaroslav Dědek – vynikající cukrovarnický vědec a analytik Professor Jaroslav Dědek – Great Scientist and Analyst in the Field of Sugar Making
This overview of life and work of Prof. Ing. Dr. Jaroslav Dědek is the first text concerning this figure in Czech sugar-making
literature after 72 years. The article is published as a reminder of the 50 years that passed since Dědek died. This excellent
scientist and teacher dealt with a great part of sugar production including the raw material, sugar beet. He achieved his biggest
success in the field of purifying sugar beet juices. The method of purification he proposed together with his colleague
Josef Vašátko, changed the existing technology. Professor Dědek belonged among the first promoters of physical chemistry
in sugar-making industry, he was the first to implement operation modelling in sugar factories and he may be considered
the founder of campaign reports.
Přehled života a díla prof. Ing. Dr. Jaroslava Dědka je prvním textem o této osobnosti v české cukrovarnické literatuře
po 72 letech. Článek vychází i jako připomenutí 50 let od Dědkovy smrti. Tento vynikající vědec a pedagog se postupně zabýval
velkou částí výroby cukru včetně jeho suroviny, cukrové řepy. Největšího úspěchu dosáhl v oblasti čištění řepné šťávy. Postup
čištění navržený jím společně s kolegou Josefem Vašátkem změnil dosavadní technologii. Profesor Dědek patřil mezi první propagátory
fyzikální chemie v cukrovarnictví, jako první zavedl modelování operací v provozech cukrovarů a lze jej považovat za zakladatele
kampaňových hlášení.