TOBOLA Stanislav
(místopředseda Koordinační rady Českomoravského cukrovarnického spolku
)
Aktuální stav cukrovarnického průmyslu ve světě, v Evropě a v České republice Current State of Sugar Industry in the World, in Europe and in Czech Republic
The year 2013 is crucial for the future of beet sugar production. Regardless of its minor share, sugar beet as a raw
material – compared to sugar cane – has a potential of further qualitative production growth. In the EU, sugar beet
yields reach 800–110 t/ha and white sugar yields reach 10-11 t/ha. This growth potential is also one of the main
arguments for prolonging the current form of sugar regime in the EU until 2020. The article describes its main principles
and the course of negotiations of its future in the EU institutions. Results of the 2012/2013 campaign in the Czech
Republic prove that Czech sugar beet growing and beet sugar production belong among Europe’s best; white sugar yield
reached 10.93 t/ha and 565 thousand tons of sugar were produced.
Rok 2013 je pro budoucnost výroby řepného cukru rozhodující. I přes svůj minoritní podíl má cukrová řepa v porovnání
s cukrovou třtinou jako surovina potenciál dalšího kvalitativního růstu produkce. V EU dosahují výnosy cukrové řepy
80–110 t/ha a výnosy bílého cukru 10–11 t/ha. Tento potenciál růstu je i jedním z hlavních argumentů pro odůvodněnost
prodloužení současné podoby cukerního režimu v EU do roku 2020. Článek popisuje jeho hlavní principy i průběh jednání
o jeho budoucnosti v orgánech EU. Výsledky kampaně 2012/2013 v ČR dokazují, že české řepařství a cukrovarnictví patří
k evropské špičce, výnos bílého cukru dosáhl 10,93 t/ha a vyrobeno bylo 565 tis. t cukru.