Biocukr a další produkty ekologického zemědělství z Hrušovan nad Jevišovkou
Organic Sugar and Other Organic Farming Products from Hrušovany nad Jevišovkou Sugar Factory
The article describes the issues connected to organic beet processing and production of organic sugar (bio-sugar) and other organic
products (organic molasses, organic pulp, organic sludge etc.) used in organic farming. In the Czech Republic, there is only a single
sugar factory capable of processing organic farming products for sugar industry – Hrušovany nad Jevišovkou sugar factory that belongs
to the group Moravskoslezské cukrovary, a.s., i.e., Agrana Group (Austria). Annual production of organic sugar is about 4,000–6,000 t.
Other products necessary for organic farming are also produced (organic sludge – fertilization, organic pulp – fodder etc.).
A number of tables show the results of analysis – conventional as well as organic sugar – regarding contaminating substances,
granulometry etc. The amount of processed organic sugar beet from 2008 to 2013 can also be found there.
V článku je popsána problematika zpracování biořepy a výroby biocukru a dalších bioproduktů (biomelasa, biořízky, biokal aj.) využívaných
v ekologickém zemědělství. V České republice je pouze jediný cukrovar zpracovávající produkty ekologického zemědělství v oblasti
cukrovarnického průmyslu. Jedná se o cukrovar Hrušovany nad Jevišovkou, patřící do společnosti Moravskoslezské cukrovary, a.s., resp.
rakouská skupina Agrana. Roční produkce biocukru se pohybuje kolem 4–6 tis. t. Jsou zde také produkovány další produkty, nezbytné pro
ekologické zemědělství (biokal – pro hnojení, biořízky – ekologické krmivo atd.). V řadě tabulek jsou ukázány výsledky rozborů jak
konvenčních cukrů, tak biocukrů, z hlediska kontaminujících látek, granulometrie aj. Nechybí ani množství zpracované ekologické řepy
od roku 2008 do 2013.