Vliv listové výživy borem na výnos a technologickou jakost cukrové řepy
Influence of Boron Foliar Fertilization on Yield and Technological Quality of Sugar Beet Roots
Influence of foliar fertilization with boron was analyzed in experiments conducted in two locations in conditions of the Silesian Lowland in years 2012–2014 on two types of soil with
different boron content. The main parameter of boron impact were yield level, sugar efficiency and selected features of technological quality of roots, such as content of sucrose, alpha amino
acid nitrogen, cations of potassium and sodium. Soil conditions of the researches significantly modified the level of beet yield. Higher yield by about 10 t/ha was produced by plants
cultivated on Wrocław‘s black soils. Positive effect on this features had also foliar fertilization with boron. Higher increase in yield under this fertilization was obtained during
cultivation on soil with low content of this element. Foliar application of boron modified technological quality of roots. Dose of 2 kg/ha affected, irrespectively of soil conditions
and content of this element, increase in content and efficiency of sucrose.
Vliv listové aplikace boru byl v letech 2012–2014 sledován v polních pokusech ve dvou lokalitách pěstování cukrové řepy. Hlavní hodnocené parametry vlivu ošetření porostu listovým hnojivem
s obsahem boru byly výnos bulev, výtěžnost cukru a vybrané vlastnosti technologické jakosti bulev, jako je cukernatost, obsah ?-aminodusíku, kationtů draslíku a sodíku. Půdní podmínky významně
ovlivnily výnos cukrové řepy a vliv aplikovaného hnojiva. Výnos bulev vyšší o zhruba 10 t/ha byl dosažen v černozemi. Kladný vliv na výnos bulev mělo také hnojení borem. Relativně vyšší
zvýšení výnosu při hnojení borem bylo získáno během pěstování na půdě s nižším obsahem tohoto prvku. Listová aplikace boru ovlivnila technologickou jakost bulev. Dávka 2 kg/ha B zvýšila
cukernatost a výtěžnost cukru nezávisle na půdních podmínkách a obsahu boru v půdě.
Klíčová slova: cukrová řepa, výnos bulev, cukernatost, bor, cukr, ?-amino dusík, kationty draslíku a sodíku.