POŁEĆ Bożenna, BARYGA Andrzej, SZYMAŃSKI Tomasz, MAŁCZAK Ewelina
(Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego, Zakład Cukrownictwa, Leszno, Polska)
Methanová fermentace vyslazených cukrovarnických řízků s přidáním hovězí kejdy
Methane Fermentation of Sugar Beet Pulps with Addition of Cattle
Liquid Manure
The article presents the results of the influence of liquid manure on the process of methane fermentation of beet pulp. Comparative microtechnical studies on the process of continuous
methane fermentation of beet pulp alone and pulp with the addition of liquid manure were conducted. The basic parameters and results of the pulp methane fermentation, including the efficiency
and quality of biogas obtained in this process were determined. Beneficial effects of liquid manure on methane fermentation have been found.
Článek prezentuje výsledky zkoušek vlivu kejdy na proces methanové fermentace vyslazených cukrovarnických řízků. Byly provedeny srovnávací studie technologie kontinuální methanové fermentace
samotných vyslazených řízků a řízků s přidáním kejdy v mikrotechnickém měřítku. Byly stanoveny základní parametry a výsledky methanizace vyslazených řízků, včetně účinnosti produkce a kvality
bioplynu vyrobeného touto technologií. Byl zjištěn pozitivní vliv kejdy na methanovou fermentaci.