JELIĆ Sanja, ANTUNOVIĆ Manda, BUKVIĆ Gordan, VARGA Ivana, ILJKIĆ Dario
(University of Josip Juraj Strossmayer in Osijek, Croatia)
Vliv hustoty porostu na růst, výnos a kvalitu cukrové řepy
Impact of Plant Density on Growth, Yield and Quality of Sugar Beet
In order to determine the dynamics of fresh mass and dry matter accumulation (leaves and storage root) together with sugar beet root yield and technological
quality, a field experiment was set up in spring 2014. Sugar beet was sown in five different densities: 30,000, 50,000, 70,000, 90,000 and 110,000 plants/ha.
To determine leaf and root dry matter, sugar beet plants were collected four times from June to September 2014. On 17th June sugar beet root dry matter was
on average
43.1 g/plant and by 17th September it increased to 330.7 g/plant. The leaf dry matter was highest on 17th August (63.9 g/plant).
The root
diameter of mature beet (on 17th September) varied from 13.0 cm (70,000 – 110,000 plants/ha) to 14.3 cm (30,000 and 50,000 plants/ha). The highest root
dry matter accumulation per 1 cm root diameter increment was from mid-June to mid-August, when it reached from 78.8 g/plant (50,000 plants/ha)
to 351.5 g/plant (90,000 plants/ha). Generally, the average root yield was 55.7 t/ha,
sucrose content 13.73% and white sugar yield 6.5 t/ha;
the highest root yield
(62.4 t/ha), sucrose content (14.40%) and white sugar yield (7.8 t/ha) was achieved with 110,000 plants/ha.
Za účelem stanovení dynamiky akumulace hmotnosti čerstvé hmoty a sušiny (chrástu a kořene) i výnosu a technologické jakosti bulev cukrové řepy byl na jaře 2014
založen polní pokus. Řepa byla vyseta v pěti odlišných hustotách: 30 000, 50 000, 70 000, 90 000 a 110 000 rostlin na 1 ha. Ke stanovení sušiny chrástu
a kořene byly od června do září 2014 čtyřikrát odebírány vzorky řepy. 17. června činila sušina v bulvách cukrovky v průměru 43,1 g na rostlinu a do 17. září
došlo ke zvýšení na 330,7 g na rostlinu. Sušina v chrástu měla nejvyšší hodnotu 17. srpna (63,9 g na rostlinu). Průměr bulvy zralé cukrové řepy se 17. září
pohyboval od 13,0 cm (70 000 až 110 000 rostlin na 1 ha) do 14,3 cm (30 000 a 50 000 rostlin na 1 ha). Nejvyššího nárůstu sušiny kořene při 1 cm přírůstku
jeho průměru bylo dosaženo od poloviny června do poloviny srpna, kdy činil od 78,8 g na rostlinu (50 000 rostlin) do 351,5 g na rostlinu (90 000 rostlin).
Průměrný výnos bulev byl 55,7 t/ha, cukernatost 13,73 % a výnos bílého cukru 6,5 t/ha, zatímco při 110 000 rostlin na 1 ha byl dosažen nejvyšší výnos
bulev (62,4 t/ha), cukernatost (14,40 %) a výnos bílého cukru (7,8 t/ha).
Klíčová slova: řepa cukrovka, rostlinná populace, chrást, bulva, sušina, průměr bulvy, výnos a jakost.