KADLEC Karel, BARTOVSKÝ Tomáš, KADLEC Pavel
(Vysoká škola chemicko-technologická v Praze)
Měření provozních veličin v cukrovarnictví: Měření viskozity
Measurement of Process Variables in Sugar Industry: Viscosity Measurement
The introductory part of the article is devoted to the importance of viscosity as a physical quantity that characterizes sugar solutions and sugar intermediate products and provides information
for process control in sugar production. Further, definitions of dynamic and kinematic viscosity are included, and the concepts Newtonian and non-Newtonian fluids are explained. Functional principles
of viscosity sensors are described in detail (gradually they are capillary, rotary, body and vibrating viscometers). Examples of selected commercially available viscometers and their functional
properties are provided.
Úvodní část článku je věnována významu viskozity jako fyzikální veličiny, která charakterizuje cukerné roztoky a cukrovarnické mezivýrobky a poskytuje informace pro řízení procesů při výrobě cukru.
Dále jsou uvedeny definice dynamické a kinematické viskozity a vysvětleny pojmy newtonská a nenewtonská kapalina. Podrobně jsou popsány funkční principy snímačů pro měření viskozity (viskozimetry
kapilární, rotační, tělískové a vibrační). Jsou uvedeny příklady vybraných komerčně dostupných viskozimetrů a jejich funkční vlastnosti.