Produkce cukrové třtiny a cukru na Kubě a její konkurenceschopnost v mezinárodním obchodě
Sugar Cane and Sugar Production in Cuba and its Competitiveness in International Trade
This paper aims to present the development and economic circumstances of sugar cane and sugar production in Cuba, including the period of restructuring as well as the current issues of competitiveness
of this commodity on the world market. Sugarcane production has traditionally played a key role in the Cuban economy from the beginning of its colonial past. Big market shocks were caused by
the Cuban revolution of 1959, during the period after the collapse of Communism in many countries in the 1990s, especially the collapse of the Soviet Union, on which Cuba was heavily economically
dependent, and finally the fundamental restructuring of the whole sector at the beginning of the new millennium. Nowadays, sugar cane and sugar production are facing a continuous inefficiency
of the Cuban economy, but also more frequent unfavourable weather changes, leading to enormous harvest damages and consequent low sugar production.
Tento článek si klade za cíl představit vývoj a ekonomické souvislosti produkce cukrové třtiny a cukru na Kubě, včetně období restrukturalizace i aktuálních problémů konkurenceschopnosti na světovém
trhu. Produkce cukrové třtiny má v kubánské ekonomice tradičně klíčovou roli, a to již od počátku její koloniální minulosti. Velké tržní otřesy způsobila kubánská revoluce v roce 1959, situace po pádu
komunismu v řadě zemí v 90. letech, zejména rozpad Sovětského svazu, na němž byla Kuba silně ekonomicky závislá, i pozdější zásadní restrukturalizace celého odvětví na počátku nového tisíciletí.
V současnosti se produkce cukrové třtiny a cukru potýká s trvající neefektivností fungování kubánského hospodářství, ale také s častějšími nepříznivými změnami počasí, které vedou k vysokým škodám
na sklizni a projevují se v následné nízké produkci cukru.