SKOPALOVÁ Gabriela, ŠIPOŠ Jan, HEROLDOVÁ Marta, SUCHOMEL Josef
(Mendelova univerzita v Brně
)
Představuje cukrová řepa kvalitní potravní nabídku pro drobné hlodavce?
Is Sugar Beet a Quality Food Supply for Small Rodents?
The thesis discusses the importance of sugar beet as a food supply for common voles and selected mice species (Apodemus spp.), which represent the most common rodent species in the stands of this crop. Sugar beet
quality was determined using chemical analyses with a focus on the nitrogen content and comparison with other agricultural crops (spring and winter barley, winter wheat, alfalfa, rapeseed). The results showed a high
proportion of nitrogen, especially in the leaves, and less in the tuber. The highest amount of nitrogen was found in alfalfa in the spring, while in the summer the proportion of nitrogen was lower than in alfalfa,
comparable to winter rape and higher than in cereals. Based on literary sources, the article discusses the importance of beet leaves and tubers in the diet of mice and voles, as well as the importance of other food
sources in sugar beet stands. In the common vole, the important food component is mainly the tubers, and less so the leaves. In the diet of mice, tubers and beet leaves were also recorded, but in a completely insignificant
percentage. In sugar beet stands, mice maintain high numbers mainly by eating weed seeds and invertebrates.
Key words: sugar beet, food offer, common vole, mice, Apodemus.
V práci diskutujeme význam cukrové řepy jako potravní nabídky pro hraboše polního a vybrané druhy myšic (Apodemus spp.), kteří představují nejběžnější druhy hlodavců v porostech této plodiny. Kvalita cukrovky
byla zjištěna pomocí chemických analýz se zaměřením na obsah dusíku a porovnáním s dalšími zemědělskými plodinami (ječmen jarní a ozimý, pšenice ozimá, vojtěška, řepka). Výsledky prokázaly vysoký podíl dusíku zejména
v listech, méně pak v bulvě. Nejvyšší množství dusíku bylo zjištěno v jarním období spolu s vojtěškou, v letním období byl pak podíl dusíku nižší než u vojtěšky, srovnatelný s řepkou a vyšší než u obilovin. Na základě
literárních zdrojů pak diskutujeme význam řepných listů a bulev v potravě myšic a hrabošů, ale i význam dalších potravních zdrojů v porostech cukrovky. U hraboše polního představují důležitou potravní složku zejména
bulvy, méně pak listy. U myšic byly bulvy a řepné listy v potravě rovněž zaznamenány, ale zcela v nevýznamném procentu. V porostech cukrovky si myšice udržují vysoké počty zejména konzumací semen plevelů a bezobratlých.