Reflexe cukru jako koření i medicíny ve středověku
Reflection on Sugar as Spice and Medicine in Middle Ages
This article discusses the history of the perception of sugar from antiquity to the Middle Ages. The author shows how changes in society can be demonstrated by changes in the reflection of dietary attitudes towards
sweet taste. Medieval society was influenced by ambiguous attitudes towards sugar and sweets in general. On one hand, sweet taste was associated with the risk of mental malaise, which contradicted religious devotion
to the Christian faith; on the other hand, the description of sweet taste was often used symbolically in the Bible as an allegory of reward for strong faith. Sugar, however, found its way into pharmacy as
a medicine and, above all, as a sweetener. Medieval trade between Europe and its Arab neighbours and the development of urban and international trade eventually opened the way for sugar cane to enter Europe.
European merchants learned to produce sugar and, from the 16th century onwards, took their technological knowledge or knowledge of the organisation of cane sugar production to the newly discovered territories
in America. The transfer of knowledge was the precursor to the Industrial Revolution and medieval concepts of sugar were forgotten. This article therefore provides a brief overview of medieval mindset regarding
sugar and sweet taste.
Key words: trade routes, sugar cane, Middle Ages, sweet taste, history of medicine.
Článek pojednává o historii vnímání cukru od antiky po středověk. Autor ukazuje, jak lze změny ve společnosti ukázat na změnách reflexe stravovacích přístupů ke sladké chuti. Středověká společnost byla ovlivněná
nejednoznačným postojem k cukru a obecně ke sladkému. Na jedné straně byla sladká chuť spojená s představou duševní malátnosti, která odporuje náboženské oddanosti křesťanské víře, na druhou stranu byl popis
sladké chuti často symbolicky využíván v Bibli jako alegorie odměny za silnou víru. Cukr si postupně stal nezbytným v lékárnictví jako medikament, a především sladidlem při přípravě pokrmů. Středověký obchod mezi
Evropou a arabskými sousedy, rozvoj městského obchodu a mezinárodní propojení nakonec otevřely cestu cukrové třtině do Evropy. Evropští obchodníci se naučili vyrábět cukr sami a technologické znalosti či znalosti
z organizace výroby třtinového cukru zužitkovali od 16. století na nově objevených územích v Americe. Přenesení znalostí znamenalo předstupeň průmyslové revoluce a středověké koncepty vnímání cukru byly zapomenuty.
Tento článek přináší proto stručný přehled středověkého myšlení o cukru a sladké chuti.
Klíčová slova: obchodní cesty, cukrová třtina, středověk, sladká chuť, historie lékařství.