HL. STRÁNKA     HOME                < BACK      < ZPĚT

MABETA Joshua1, SMUTKA Luboš1, PULKRÁBEK Josef2
(1Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Ekonomická fakulta; 2Česká zemědělská univerzita v Praze, Fakulta agrobiologie a potravinových zdrojů )

Perspektivy cukrovarnického průmyslu v subsaharské Africe – minulost a současnost
Prospects for Sugar Industry in Sub-Saharan Africa – Past and Present


This article analyzes sugar industry in Sub-Saharan Africa (SSA) from a historical and contemporary perspective (between 1961 and 2020). SSA accounts for about 77% and 74% of sugarcane and raw sugar production in Africa, respectively, and only 5% of total world sugarcane production. Using a descriptive approach, it can be concluded that raw sugar and sugarcane production is dominated by the Eastern and Southern African regions, which contribute 86–90% of total SSA production. Despite the Eastern and Southern regions being the main producers, their production has been affected by irregular periods of drought. Sugarcane yields in SSA countries are relatively low, averaging 56 tonnes against a benchmark of 70–100 tonnes per hectare for the top 12 countries. It is clear that the increase in raw sugar and sugarcane production over the years has been “driven” by an expansion of the amount of cultivated land in favor of sugarcane, which is not sustainable in the context of long-term low productivity/efficiency of own production. The low level of yields per hectare has been reducing the competitiveness of SSA countries on the world market for a long time. The key to increasing the competitiveness of SSA countries is precisely the elimination of problems associated with the process of growing and subsequent processing of sugar cane and sugar.

Key words: raw sugar, sugar cane, Sub-Saharan Africa, yield, production.


Článek analyzuje cukrovarnický průmysl v subsaharské Africe (SSA) z historické a současné perspektivy (v letech 1961–2020). SSA představuje asi 77 % produkce cukrové třtiny a 74 % produkce surového cukru v Africe a pouhých 5 % celkové světové produkce cukrové třtiny. Pomocí deskriptivního přístupu lze konstatovat, že produkci surového cukru a cukrové třtiny dominují regiony východní a jižní Afriky, které přispívají 86–90 % k celkové produkci SSA. Navzdory tomu, že východní a jižní regiony jsou hlavními producenty, jejich produkce byla ovlivněna nepravidelnými obdobími sucha. Výnosy cukrové třtiny v zemích SSA jsou poměrně nízké, v průměru 56 t/ha oproti referenční hodnotě 70–100 t/ha v případě 12 nejlepších zemí. Je zřejmé, že nárůst produkce surového cukru a cukrové třtiny v průběhu let byl „tažen“ expanzí plochy obdělávané půdy ve prospěch cukrové třtiny, což není udržitelné v kontextu dlouhodobě nízké produktivity (efektivity) vlastní produkce. Nízká úroveň hek­tarových výnosů dlouhodobě snižuje konkurenceschopnost zemí SSA na světovém trhu. Klíčem ke zvýšení konkurenceschopnosti zemí SSA je právě odstranění problémů spojených s procesem pěstování a následného zpracování cukrové třtiny a cukru.

Klíčová slova: surový cukr, cukrová třtina, subsaharská Afrika, výtěžnost, výroba.

Listy cukrov. řepař., 140, 2024 (7–8): 283–289.

full text (PDF)

NAVRCHOLU.cz