HL. STRÁNKA     HOME                < BACK      < ZPĚT

VARGA Ivana1, MARKULJ KULUNDŽIĆ Antonela2, BANOVIĆ Nikolina1, HERMAN Goran1, ILJKIĆ Dario1, ANTUNOVIĆ Manda1
(1University of Josip Juraj Strossmayer, Faculty of Agrobiotechnical Sciences, Osijek, Croatia; 2Department of Industrial Plants Breeding and Genetics, Agricultural Institute Osijek, Croatia )

Rychlost klíčení a morfometrické ukazatele cukrové řepy v závislosti na teplotě
Sugar Beet Germination Speed and Morphometric Indicators in Relation to Temperature


The thesis aimed to examine the influence of temperature on morphometric indicators and germination at different temperatures in laboratory air conditions of 5 °C, 10 °C, 15 °C and 20 °C. The different effects of temperature on germination energy and total germination, average germination time, germination speed, proportion of normal and abnormal seedlings, root length, stem length, and total length of sugar beet seedlings were examined. Germination energy and total germination was 97%, the average germination time was 4.0 days, while the germination rate was 97%. The proportion of normally developed seedlings was 95%, and the proportion of abnormal seedlings was 5%. The largest root length of sugar beet seedlings was 5.7 cm at 20 °C, and the shortest was 1.7 cm at 5 °C. The average length of the seedling roots was 4.0 cm. The length of the stem at 20 °C was 5.7 cm, the shortest was 1.3 cm at 5 °C. The average length of sugar beet seedlings was 7.0 cm. The shortest total length of seedlings at 5 °C was 2.8 cm, and at 20 °C it was 11.3 cm. In general, it was determined that sugar beet returned better germination results at the temperatures of 15 and 20 °C than at the temperatures of 5 and 10 °C.

Key words: sugar beet, germination energy, germination, average germination time.


Cílem práce bylo prozkoumat vliv teploty na morfometrické ukazatele a klíčivost při různých teplotách v laboratorních podmínkách vzduchu 5, 10, 15 a 20 °C. Byly zkoumány různé vlivy teploty na energii klíčení a celkovou klíčivost, průměrnou dobu klíčení, rychlost klíčení, podíl normálních a abnormálních semenáčků, délku kořene, délku stonku a celkovou délku semenáčků cukrové řepy. Energie klíčení a celková klíčivost byla 97 %, průměrná doba klíčení byla 4,0 dny, přičemž klíčivost byla 97 %. Podíl normálně vyvinutých semenáčků byl 95 %, podíl abnormálních semenáčků byl 5 %. Největší délka kořene rostlin cukrové řepy byla 5,7 cm při 20 °C a nejmenší 1,7 cm při 5 °C, průměrná délka kořenů byla 4,0 cm. Délka stonku při 20 při 5 oC byla 5,7 cm, nejmenší při 5 °C byla 1,3 cm. Průměrná celková délka rostlin cukrové řepy byla 7,0 cm, nejmenší celková délka při 5 °C byla 2,8 cm a největší při 20 °C byla 11,3 cm. Obecně bylo zjištěno, že cukrovka dosahovala lepších výsledků klíčení při teplotách 15 a 20 °C než při teplotách 5 a 10 °C.

Klíčová slova: cukrová řepa, energie klíčení, klíčivost, průměrná doba klíčení.

Listy cukrov. řepař., 140, 2024 (9–10): 326–329.

full text (PDF)

NAVRCHOLU.cz