Cukr, demokratizace jídla a sociokulturní změny v 16. až 18. století
Sugar, “Food Democracy” and Socio-Cultural Change in 16th–18th Centuries
This article focuses on the development of the perception of sugar in European culture from the 16th to the 18th century. The author focuses on three main themes accompanying the reflection
on sugar which are very typical of the chosen period. First, the article discusses the streamlining of the way work was organized in the newly established sugar mills in Latin America, which
were related to the existence of the socalled triangular Atlantic trade between Europe, Africa and America. Second, the article examines the phenomenon of sugar as an object of experimental
science in the 17th century. The last part of the paper deals with the broader context of the sociology of food, where sugar contributed to a new type of social habits in public space
in the 18th century, especially with regard to the operation of European coffeehouses and confectioneries. This phenomenon is referred to in contemporary social science as “food democracy”.
Článek se věnuje problematice vývoje vnímání cukru v evropské kultuře 16. až 18. století. Soustředí se na tři témata, která doprovázejí reflexi cukru a jsou pro zvolené období velmi typická. Nejdříve
pojednává o zefektivnění způsobu organizace práce v nově vzniklých cukrovarech v latinské Americe, které souvisely s existencí tzv. trojúhelníkového atlantického obchodu mezi Evropou, Afrikou a Amerikou.
Dále se článek věnuje fenoménu cukru jako předmětu experimentální vědy 17. století. Poslední částí se příspěvek zabývá širším kontextem sociologie jídla, kde cukr v 18. století přispěl k novému typu
sociálních návyků ve veřejném prostoru, zejména s ohledem na provoz evropských kaváren a cukráren. Tento fenomén se v současném pojetí sociálních věd označuje jako tzv. demokratizace jídla (angl. food democracy).