HL. STRÁNKA     HOME                < BACK      < ZPĚT

SMOLÍK Josef, ZEMANOVÁ Michaela
(Mendelova univerzita v Brně )

Produkce cukrové třtiny a cukru v Peru
Sugar Cane and Sugar Production in Peru


This article focuses on the historical development of sugar industry in Peru, its significance for the national economy, and the challenges it has faced. Sugarcane production began in Peru in the 16th century during Spanish colonization, relying on slave labor for plantation work. Gradual technological innovations and expanding trade led to the growth of the sugar industry in the 19th century, particularly during the guano boom. The emancipation of slaves and the arrival of Chinese and Japanese laborers reshaped the workforce. Modernization was interrupted by wars and economic crises. In the mid-20th century, production was negatively affected by agrarian reform and political changes. Since the 1990s, in context of privatization and investment, productivity and modernization have resumed, although production remains vulnerable to climatic and global economic influences.

Key words: sugar, sugar cane, Peru, guarapo.


Článek se zaměřuje na historický vývoj cukrovarnického průmyslu v Peru, jeho význam pro národní hospodářství a výzvy, kterým čelil. Produkce cukrové třtiny zde začala v 16. století během španělské kolonizace, při práci na plantážích se spoléhala na práci otroků. Postupné technologické inovace a rozšiřující se obchod vedly v 19. století k rozmachu cukrovarnického průmyslu, zejména v době rozmachu obchodu s guánem. Osvobození otroků a příchod čínských a japonských dělníků přetvořily pracovní sílu. Modernizaci přerušily války a hospodářské krize. V polovině 20. století byla výroba negativně ovlivněna agrární reformou i politickými změnami. Od 90. let 20. století začal být sektor v důsledku privatizace a investic znovu produktivní a vydal se na cestu modernizace, ačkoli zůstává zranitelný působením klimatických a globálních ekonomických faktorů.

Klíčová slova: cukr, cukrová třtina, Peru, gaurapo.

Listy cukrov. řepař., 141, 2025 (4): 149–153.

full text (PDF)

NAVRCHOLU.cz