HL. STRÁNKA     HOME                < BACK      < ZPĚT

BŁASZCZYK Ilona
(Politechnika Łodzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, Łódź, Polsko )

Částečná mikrobiální denitrifikace při zvýšené teplotě
Partial Microbial Denitrification at Elevated Temperature


The aim of the laboratory study was to determine the microbial efficiency of the conversion of nitrate (V) to nitrate (III) at elevated temperature ranging from 50 to 70 °C as a result of the activity of thermophilic microorganisms derived from the surface of sugar beet.
Under conditions of limited molecular oxygen at 50 and 70 °C, inhibition of microbial partial denitrification occurs caused by soil-derived thermophilic bacteria. The optimal temperature for the proliferation of thermophilic bacteria is within a wider range (50–60 °C) than the optimal temperature (60 °C) for the conversion of nitrate (V) to nitrate (III) in an oxygen-limited environment. Based on the results obtained, it can be concluded that in the case of thermophilic bacteria originating directly from the soil, the temperature of 70 °C inhibits their proliferation.
Symbiosis was found to exist between different species of soil-derived thermophilic bacteria in a mixture of shredded sugar beet and distilled water maintained at elevated temperature growing on Cameron or broth agar. When evaluating the microbial state of the environment for the pre­sence of thermophilic bacteria, especially in the process of sucrose extraction from sugar beet, it is reasonable to use different growth media, such as Cameron and broth media.

Key words: microbial denitrification, thermophilic bacteria, sucrose extraction.


Cílem laboratorní studie bylo zjistit mikrobiální účinnost přeměny dusičnanu na dusitan, při zvýšené teplotě v rozmezí 50–70 °C, v důsledku aktivity termofilních mikroorganismů pocházejících z povrchu cukrové řepy.
Za podmínek omezeného molekulárního kyslíku při 50 a 70 °C dochází k inhibici mikrobiální částečné denitrifikace, prováděné půdními termofilními bakteriemi. Optimální teplota pro množení termofilních bakterií je v širším rozmezí (50–60 °C) než je optimální teplota (60 °C) pro přeměnu dusičnanu na dusitan v prostředí s omezeným množstvím kyslíku. Na základě získaných výsledků lze usoudit, že u teplomilných bakterií pocházejících přímo z půdy teplota 70 °C brzdí jejich množení.
Byla zjištěna existence symbiózy mezi různými druhy půdních termofilních bakterií ve směsi drcené cukrové řepy a destilované vody, udržované při zvýšené teplotě, rostoucí na Cameronově nebo živném agaru. Při hodnocení mikrobiálního stavu prostředí na přítomnost termofilních bakterií, zejména v procesu extrakce sacharosy z cukrové řepy, je rozumné použít různá růstová média, jako je Cameronovo a živné médium.

Klíčová slova: mikrobiální denitrifikace, termofilní bakterie, extrakce sacharosy.

Listy cukrov. řepař., 141, 2025 (2): 65–69.

full text (PDF)

NAVRCHOLU.cz