BRABENEC Vladimír, PULKRÁBEK Josef
(Česká zemědělská univerzita v Praze)
Hodnocení výsledků pěstování cukrovky s využitím metod statistické analýzy dat Results evaluation of sugar beet production based on statistical data analysis methods
In our article we present in detail from wide range of statistical data analysis methods possibility of
processing of obtained values by use of production function and factor analysis. In production function
results evaluation we derive optimal level of factors which influence sugar beet production, regarding maximum
yield per 1 ha based on calculation of economically optimum doses of factors (nitrogen and kalium dose).
We derive, which factors (quantitative statistical characters) favourably influence final indicators of
sugar beet production and which factors influence it unfavourably. To calculate model of factor analysis
we used data with high number of variables, of which 13 is used for calculation of factor analysis model.
Analysis enabled us to derive, which factors influenced favourably under certain production conditions sugar
beet yield indicators (X2 dose of NKP and X4 dose of manure) and which factors influenced it unfavourably
(X7 calendar week of sowing).
V příspěvku je na dvou konkrétních příkladech podrobně ze široké škály metod statistické analýzy dat
ukázána možnost zpracování získaných hodnot produkční funkcí a výpočtem modelu faktorové analýzy. Při
hodnocení výsledků produkční funkce je odvozena optimální úroveň faktorů produkci cukrovky ovlivňujících,
z hlediska dosažení maximálního zisku na 1 ha na základě výpočtu ekonomického optima dávek faktorů (dávka
dusíku a draslíku). Faktorová analýza umožňuje odvodit, které faktory (tj. kvantitativní statistické znaky)
ovlivňují výsledné ukazatele výroby cukrovky příznivě a které naopak nepříznivě. Pro výpočet modelu faktorové
analýzy byla použita data z velkého počtu proměnných, z nichž 13 je využito pro výpočet modelu faktorové
analýzy. Zpracovaná analýza umožnila odvodit, co v daných konkrétních výrobních podmínkách ovlivnilo výnosové
ukazatele cukrovky příznivě (tj. X2 dávka NKP a X4 dávka hnoje) a co naopak nepříznivě (X7 kalendářní týden
výsevu).