POKYNY PRO AUTORY
Časopis Listy cukrovarnické a řepařské publikuje původní odborné a vědecké práce v jazyce českém nebo slovenském,
týkající se oboru cukrovka-cukr. Kromě těchto prací jsou publikovány také kratší odborná sdělení, informace
o akcích a dění v oboru, recenze odborných knih, osobní sdělení, referáty z odborného tisku apod.
Příspěvky je třeba zaslat redakci na e-mail: cukr-listy(a)centrum.cz (příp. na adresu VUC Praha, a.s.,
Listy cukrovarnické a řepařské, U Jednoty 7, 142 00 Praha 4 Písnice).
AUTORSKÉ PRÁVO
Na časopis přechází výhradní právo pro vydání, rozšiřování či překlad článků, včetně reprodukce ilustrací.
PŮVODNÍ VĚDECKÉ A ODBORNÉ PŘÍSPĚVKY
Časopis uveřejňuje původní, doposud nepublikované práce, které nejsou současně nabídnuty jiné redakci.
Název příspěvku
Název má být krátký a výstižný (měl by obsahovat klíčová slova, uvedená na konci příspěvku). Vyžaduje-li
problematika příspěvku použití delšího názvu (více než 50 znaků), doporučujeme použít krátký hlavní název
doplněný delším podnázvem.
Název příspěvku je nutné odevzdat v českém (slovenském) i anglickém jazyce.
Autoři
U všech autorů je třeba uvést plné jméno i příjmení bez titulů.
Pracoviště
Uvádí se max. stručně, tj. pouze název organizace.
Text příspěvku
Text příspěvku přijímáme v jazyce českém nebo slovenském (příp. anglickém). Text by měl být členěn
na kapitoly a podkapitoly podle pravidel pro odborné texty a obsahu příspěvku. Názvy kapitol a podkapitol
jsou odlišeny typem písma, nečíslují se (není-li to z důvodu přehlednosti nezbytné).
Text příspěvku je třeba zaslat redakci v elektronické podobě e-mailem nebo poštou. Nejvhodnější je běžný
textový editor (formát RTF nebo DOC).
V souladu s úpravou užívanou časopisem je nutné volit i typ písma (kurzivu a tučné písmo),
vždy standardní typ fontu, nesmí se používat automatické číslování ani poznámky pod čarou!
Grafická úprava je záležitostí vlastní sazby. Žádoucí je dodržování typografických pravidel:
po čárce a tečce vždy mezera, pomlčka z obou stran je oddělena mezerami, text uvnitř závorek bez mezery,
rozlišování pomlčky „–“ (zpravidla Alt+150) a spojovníku „-“ (na klávesnici). Znak „%“ se odděluje od číslice
mezerou „5 %“, odlišně se ovšem tento znak píše ve větném spojení „5% roztok“ (podobně i u někt. dalších jednotek).
Rozsah článku nemá překročit 5 stran (při formátování 60 znaků na řádek, 30 řádků na stranu), při větším
rozsahu je věcí redakce, zda článek přijme či vrátí k přepracování.
Obrázky
Jako obrázky jsou označeny všechny ilustrace, fotografie i grafy. Číslovány jsou průběžně arabskými číslicemi.
Každý obrázek musí být doplněn popisem. Odkaz na obrázek v textu je ve zkráceném tvaru a číslovka uvedena jako
řadová, např. (obr. 1.).
Obrázky je třeba odevzdat jako samostatné soubory s formátem TIF, BMP, JPG (v rozlišení 600 DPI u černobílých
nebo 300 DPI u obrázků v odstínech šedi nebo barevných – v měřítku 1:1) nebo AI, CDR, EPS (vektorová grafika),
grafy v programu Excel. Pokud nebude dodána elektronická verze obrázků, musí být přiloženy na samostatných
listech v dostatečné kvalitě pro tisk.
Tabulky
Upřednostňujeme použití grafů před tabulkami. Tabulky by neměly být příliš rozsáhlé a jejich počet musí
odpovídat délce textu. Při větším rozsahu může redakce příspěvek vrátit k přepracování.
Tabulky číslujte průběžně římskými číslicemi. Každá tabulka musí být doplněna popisem. Odkaz na tabulku
v textu je ve zkráceném tvaru a číslovka je uvedena jako řadová, např. (tab. IV.). Tabulky je vhodné odevzdat
jako samostatné soubory (Excel).
Souhrn a klíčová slova
Souhrn je krátké a výstižné shrnutí obsahu příspěvku. Neměl by přesáhnout 200 slov. Dále je třeba uvést
5-7 klíčových slov.
Souhrn a klíčová slova je nutné odevzdat v českém (slovenském) i anglickém jazyce.
Citace a seznam literatury
V seznamu literatury jsou citace uvedeny v pořadí, v jakém byly citovány v textu. Pro zápis odkazu
v textu se použije číslo publikace ze seznamu a uvede v kulatých závorkách. Je-li dokument citován vícekrát,
opakuje se pod stejným číslem. Podrobná citační pravidla Listů cukrovarnických a řepařských jsou zpracována
samostatně.
Korespondenční adresa
S příspěvkem bude otištěn kontakt na hlavního autora nebo autora, se kterým bude vedena korespondence.
Proto je třeba uvést úplnou adresu (jméno, příjmení, tituly, adresa pracoviště) včetně e-mailové adresy.
ODBORNÁ SDĚLENÍ
Odborná sdělení jsou kratší příspěvky nemající charakter původních prací. Námětem jsou odborná témata
týkající se provozní praxe a témat obchodních, ekonomických, politických, právních, statistických a historických,
se vztahem k oboru cukrovka-cukr. Do této kategorie patří i firemní sdělení.
Rozsah odborných sdělení nemá překročit 4 strany.
Příspěvky musí mít stejné náležitosti jako původní odborné a vědecké příspěvky, nemusí však obsahovat souhrn,
klíčová slova a seznam literatury (nejsou-li v textu citace). U kratších sdělení není nezbytné text členit
do kapitol.
AKTUÁLNÍ INFORMACE
Sdělení o konání odborných akcí, recenze, odobní sdělení apod. by neměly být delší než na 1 stranu.
Mají obsahovat jméno a příjmení autora, český (slovenský) název a vlastní text příspěvku.
|