STARŠÍ  ZPRÁVY  Z  ROKU  2024

Konec kampaně 2023/2024 v Česku   (12. 2. 2024)
Cukrovarnická kampaň v České republice byla uzavřena v cukrovaru Vrbátky, který ukončil zpracování cukrové řepy 7. 2. 2024 jako poslední u nás.

Slovensko: situační a výhledová zpráva – cukrovka, cukr   (5. 2. 2024)
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR zveřejnilo 29. 1. 2024 situační a výhledovou zprávu – cukrová řepa, cukr. Dokument je k dispozici zde SVS cukrová repa, cukor (PDF 1,85 MB).

Cena bílého cukru na trhu EU   (29. 1. 2024)
V prosinci 2023 průměrná se cena tuny bílého cukru u výrobců v průměru zvýšila o 3 eura za tunu na 857 eur, vzrostla ve všech třech regionech EU (nejvíce opět v regionu 3), viz přehled ceny cukru v EU (PDF 169 kB).

Tlak na přijetí nařízení o liberalizaci obchodu s Ukrajinou   (19. 1. 2024)
EK deklaruje prostřednictvím kabinetu komisaře pro obchod vůli prosadit prodloužení dovozů vybraných zemědělských komodit z Ukrajiny. Zástupci Evropského sdružení výrobců cukru (CEFS) potvrdili, že se v tomto týdnu objevila zpráva o tom, že kabinet evropského komisaře pro obchod tlačí na přijetí nového návrhu nařízení o autonomní liberalizaci obchodu (ATM) s Ukrajinou. Podrobnosti uvádí JUDr. Pojer (ČMCS) zde.

Cena bílého cukru na trhu EU   (19. 1. 2024)
V listopadu 2023 průměrná se cena tuny bílého cukru u výrobců v průměru zvýšila o 13 eur za tunu na 854 eur, vzrostla ve všech třech regionech EU (nejvíce v regionu 3 o 23 eur za tunu cukru), viz přehled ceny cukru v EU (PDF 162 kB).

Produkce cukrové řepy 2023 na Slovensku   (15. 1. 2024)
Výnos cukrové řepy na Slovensku loni překonal průměr asi o desetinu, uvedl Róbert Kovács, předseda Zväzu pestovateľov cukrovej repy, viz polnoinfo.sk.

3. odhad výroby cukrovky a cukru v roce 2023/2024   (12. 1. 2024)
Ministerstvo zemědělství zveřejnilo k 12. 1. 2023 třetí, poslední odhad údajů o pěstování cukrové řepy a výrobě cukru v České republice v hospodářském roce 2023/2024, viz 3. odhad 2023/2024  (PDF 202 kB).
Autoři k odhadu uvádějí: K datu odhadu probíhal 123. den cukrovarnické kampaně, sklizeň cukrové řepy byla prakticky ukončena. Třetí odhad se výrazně neliší od druhého, co však viditelněji klesá, je cukernatost, s ohledem na celou vegetaci, průběh počasí při sklizni a nyní. Konečné výsledky doufejme nezhorší žádná obleva. Celkové údaje o končícím ročníku budou k dispozici v první polovině března 2024.

Seznam doporučených odrůd   (12. 1. 2024)
Výsledky zkoušení odrůd cukrové řepy v roce 2023 uvádí tzv. zelená knížka, viz publikaci SDO 2023  (PDF 622 kB).

Muzeum cukrovarnictví v Dobrovici přivítalo 200 000. návštěvníka   (10. 1. 2024)
Jubilejního 200tisícího návštěvníka přivítala na začátku ledna Dobrovická muzea ve své expozici zaměřené na cukrovarnictví, řepařství, lihovarnictví a město Dobrovice, viz zde.